Home decor – oslikavanje zidova (tutorial)

Možda ste prateći moju FB stranicu primijetili da sam ovog produženog vikenda otputovala na otok Krk, točnije u ribarsko naselje Njivice. Ne, nismo otišli odmarati (tu sam već tri dana i tek sam danas vidjela more), već smo došli pošteno raditi. Srediti okućnicu, ogradu, pokrečiti… Posla ima dosta, dana premalo, a lošeg vremena puno previše! Jel i vama već pomalo dosta ružnog vremena?

Kako bilo, posao se nije mogao odgoditi, a danas nas je čekao i jedan kreativan zadatak: oslikati zid. Odluka je pala na svjetionik u kutu spavaće sobe, a ja sam s vama odlučila podijeliti kako sam to napravila. Moja sestra bila je od velike pomoći, boljeg radnika si ne možete poželjeti, sluša sve naredbe! Fala!

E sad, krećemo s praznim zidom. Najbolje bi bilo da je friško obojen, ali morate paziti  da boja bude potpuno suha.

slika1

Osim toga potrebni su vam:

  • Libela
  • Olovka i gumica
  • Metar/ravnalo
  • Pigment u boji (u ovom slučaju crni i žuti)
  • Kistovi
  • Puno strpljenja i mirna ruka

Korak 1 – Skica na papiru

page

Mislim da je nemoguće iz glave izvući motiv i jednostavno ga naslikati na zid. Treba vam matematika! Zato olovku i papir u ruke i crtajte. Ovaj svjetionik je poprilično jednostavan motiv, jer se radi uglavnom o ravnim crtama.
Kad ste zadovoljni onim što ste nacrtali vrijeme je da ga pretvorite u brojeve. Odredite visinu i širinu motiva na zidu. Naš svjetionik je visok dva metra, a pri samom dnu širina mu je 1 m. Ako ste dobri u omjerima puno će vam pomoći crte na papiru. Nama je jedna crta iznosila 9 cm, pa smo za svaki element svjetionika točno znale koliko cm će on iznositi.

Korak 2 – olovka, metar i libela u ruke

slika2

Bez vaservage niš! Trebaju vam točni omjeri, ravne crte, crte paralelne s podom… Sve informacije su vam na skici i nema razloga da ne ispadne dobro! Olovku uvijek možete brisati, ali ipak pazite da ne tiskate previše. Samo polako i strpljivo.
I kad to napravite, gotovi ste. Svjetionik je na zidu!

slika3

Korak 3 – iscrtavanje vanjskih linija

slika4

Uzmite kistić za tempere i crni pigment (slobodno ga malo razrijedite s vodom) i iscrtavajte sve linije koje ste nacrtali. Sad vam treba mirna ruka jer je lako pogriješiti, a popraviti je dosta teško.

slika5

Korak 4 – popunjavanje

slika6

Odahnite, gotovo je! Sad baš i da hoćete više ne možete pogriješiti. Samo ispunite oblik nekim većim kistom da sve sjedne na svoje mjesto. Mi smo oduševljene izgledom svjetionika i jako ponosne!

slika7

Korak 5 – svjetlo

slika8

U pravilu svjetionik izgleda dobro i bez svjetla, ali ipak… Svjetlo je nužno. 😀 Zato smo se mi odlučile za mali krug u prozorima i spužvanje jednog svjetlosnog snopa u lijevo. Spužvanje je baš slično onom kojeg radimo na noktima. (Uživo je ova žuta puno blaža nego na fotki.)

I to je to, dobili ste lijep motiv na vašem zidu kojeg ste sami napravili! Ista metoda primjenjiva je na sve motive, možda se sjećate mojeg sata kojeg sam si oslikala u sobi:

522641_549679221728965_1973305863_n

Tu možete uklopiti i stvarne objekte poput ovog sata koji sam ja koristila, užeta (za sidro npr) i slično.

Ako se odlučite na ovakav pothvat, veselilo bi me da mi pošaljete svoje fotografije (ili ako ste već nešto slično radili).

Što mislite o ovome? Volite li DIY projekte?
Šaljite mi fotke svojih DIY uradaka na FB-u!

Slični postovi:13 thoughts on “Home decor – oslikavanje zidova (tutorial)”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *