King Arthur: Legend of the Sword (2017)

Redatelj: Guy Ritchie (poznat po filmovima The Man from U.N.C.L.E. i Sherlock Holmes s Robertom Downey Jr.)

Legenda o kralju Arthuru svima nam je dobro poznata još od malih nogu (barem kad sam ja bila mala je ta legenda bila jedna od popularnijih). Snimljeno je nekoliko filmova na tu temu, ali ne mogu se pohvaliti da sam ijednog pogledala (čak je neka starija verzija bila neki dan na TV-u). Ovaj film gledala sam u kinu, bez da sam prije pogledala trailer (traileri mi uvijek previše otkriju, više volim gledati filmove “na slijepo”) tak da nisam znala što očekivati. Znala sam da je film povijesne tematike, a takve uvijek volim, i znala sam da se u nekoj sceni pojavljuje David Beckham (zato jer cijelu Beckham familiju pratim na Instagrama i izuzetno im se divim!).

Obično već u prvih pet minuta filma možete procijeniti da li će vam se svidjeti ili ne. Ili vas zgrabi ili ne. Ja sam definitivno ostala vrlo iznenađena i znala sam da ću uživati u svakom trenutku ovog filma. Svidjela mi se glumačka postava iako glavnog glumca nisam prije gledala (Charlie Hunnam), ali tu su bili i Jude Law (kojeg jedva čekam u ulozi Dumbledorea u nastavku Fantastic Beasts), Eric Bana (Hektor iz Troje), Aidan Gillen (Littlefinger iz Game of Thronesa)…

Ono što me apsolutno oduševilo i zbog čega me se film dojmio toliko koliko je su još dvije stvari. Prvo: tehnika snimanja. Iz ostalih filmova pod režijom Guya Ritchiea možete pretpostaviti na koji način su sklopljeni, ali zamislite tu režiju na steroidima. Scene koje se isprepliću iz sadašnjosti u budućnost, brzi rezovi i montaže – jednostavno neobjašnjivo, morate pogledati film za taj doživljaj. Nema dosadnjikavih i sporih dijelova, radnja se stvarno brzo odvija. Drugo: glazba. Na žalost ne mogu pronaći informaciju o glazbi trenutno, no to nije ni toliko važno, ali sva glazba je pomno odabrana i prati scene i priču. Ima taj folklorni, srednjevjekovni melos, a u nekim ključnim trenucima u glazbu se uključuje i tekst na tadašnjem jeziku i sve skupa djeluje savršeno. Mislim da bez glazbe ni film ne bi bio toliko efektan. I ajde, kostimografija je također bila on point! U traileru na kraju možete se uvjeriti i u odličnu montažu i u glazbu – baš sam pronašla odličan primjer (iako trailer sam po sebi i nije nešto..).

Neću previše o radnji filma jer legendu svi znate, dodani su određeni dijelovi priče kako bi se popunile praznine i dodalo uzbuđenja, ali kostur je jednak. Najviše od svega me veseli činjenica da će najvjerojatnije biti sniman i nastavak (barem sam tako pretpostavila prema završetku) i vjerujem da će se zvati King Arthur: Knights of the Round Table. Ili nešto slično – vidjet ćemo za godinu, dvije da li sam pogodila!

Ostavite svoju recenziju ovog filma u komentarima!

 

 2 thoughts on “King Arthur: Legend of the Sword (2017)”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *