Make-up osnove – 2. Puderi

Najveći problem u šminkanju često može biti odabir pravilnog pudera. U tome mogu pogriješiti i najbolji, a za pravim puderom se može tragati i nekoliko mjeseci, pa čak i godina.

U drugom djelu make-up osnova naučiti ćemo kako pravilno odabrati puder i kakve vrste pudera postoje. Pripremite se na dobru lekciju! :D

Ukoliko još niste, pročitajte prvi dio u kojem pričam o pripremi kože lica.
Klik na zelenu riječ odvesti će vas na detaljnu recenziju tog proizvoda.

Kako odabrati pravilni puder?

Prvenstveno, morate znati da nikako neće biti moguće tokom cijele godine nositi puder u istoj nijansi. Trebate odabrati dva pudera: jedan za zimsko, a drugi za ljetno razdoblje. (Ovo se uglavnom odnosi na tekuće pudere koje u prijelaznom razdoblju možete i miješati te si tako prilagođavati nijansu.)

Postoje tri vrste podtona: N – neutralni podton, W-topli podton, C – hladni podton
Često ćete na bočicama pudera pronaći upravo ovakve oznake.

Test: koji ste podton otkrijte tako da provjerite koje su vam boje žile na zapešću – plave = hladni, zelene = topli, između plave i zelene = neutralni.

Pri odabiru pudera pazite da vam se dobro stapa sa kožom lica, jer njegova je glavna zadaća da prekriva vaše „nedostatke“, a ujedno izgleda kao da ga nema. Svima je dobro poznata crta na bradi koja se često može vidjeti na našem licu ukoliko nosimo pretaman puder ili on nije dovoljno izblendan.
Testiranje u drogerijama zna biti dosta varljivo, ali najlakše vam je puder isprobati na zapešću. Ukoliko želite, možete ponijeti kutijicu iz kinder jaja ili nešto slično i istisnuti malo testera u nju te kod kuće probati kako vam puder stoji na licu.

Vrste pudera

Možete odabrati različite vrste pudera, ovisno o tome kakvo prekrivanje želite dobiti ili kakva je vaša koža (masna, suha).

1. Tekući puder

Ova vrsta pudera vjerojatno se najčešće koristi. Pogodna je za sve vrste kože (neki puderi mogu biti namijenjeni određenoj vrsti).  Također se mogu razlikovati i prema finishu (matirajući, sjajni…) i prekrivanju (slabo do jako).

Tekući puder možete zamijeniti BB kremama, što i sama radim.

Tekući puderi koje ja koristim jesu Maybelline Affinitone puder 16 Vanilla Rose (za zimu) i Maybelline Affinitone Mineral 045 Light Honey (za ljeto).
BB krema koju koristim jest Avon BB krema, a isprobala sam i Vichy Idealia BB kremu koja mi se u početku nije svidjela, ali što je više koristim to mi je bolja.

Maybelline Affinitone tekući puder

Vichy Idealia BB Krema

2. Mousse puder

Mousse puder dolazi u maloj posudici u obliku pjene. Pomalo je suhast pa ga ne preporučam osobama sa suhom kožom. Prekrivanje možete sami određivati jer se vrlo lako nadograđuje.

Nekada davno koristila sam Essence Soft Touch Mousse puder, a sada na tržištu možete pronaći i Maybelline-ove i L’oreal-ove pjenaste pudere.

l*fotografija preuzeta sa www.sminkerica.com

3. Kompaktni puder

Tekući puder uvijek je dobro fiksirati kompaktnim puderom ili puderom u prahu (o kojem ćemo malo kasnije).
Kompaktni puder se može nanositi suh ili mokar. U pravilu nema neko jače prekrivanje (ja ga ne volim nositi samostalno), a nanošenjem vlažnom spužvicom možemo ga pojačati. Ukoliko imate čisto lice, ovakva vrsta pudera biti će vam sasvim dovoljna.

Oprez! Kompaktni puder na licu može izgledati brašnasto, pa ga nanosite velikim kistom i dobro izblendajte. Ne tapkajte!

Kompaktni puder koji koristim zimi jest Oriflame Studio Artist Pressed Powder u nijansi light, a ljeti iQ Cosmetics Silky Smooth Kompaktni Puder u nijansi 102 rose.
Isprobala sam i Maxfactor Creme Puff kompaktni puder, ali mi se čini previše brašnast.

Oriflame Studio Artist Pressed Powder

4. Puder u prahu

Puder u prahu karakteristikama je vrlo sličan kompaktnom puderu, samo što dolazi u drugačijem (praškastom) obliku.

Još nisam isprobala puder u prahu, ali čim to učinim, javiti ću vam kako je bilo. :D

340-4*fotografija preuzeta sa www.artdeco.de

Postoji još vrsti pudera poput mineralnog, kremastog

Kako nanijeti puder?

S nanošenjem pudera uvijek počnite od sredine lica, postepeno ga blendajući prema van.
Ja počinjem na obrazima, polako ga izvlačeći prema ušima i nosu (počnite od mjesta gdje vam je potrebno najjače prekrivanje).

Za nanošenje možete koristiti prste, spužvice ili kistove. Ja koristim E-bay Flattop Buffer kist za nanošenje tekućeg i kompaktnog pudera. On mi se pokazao kao najbolji izbor.

Ebay Flattop Buffer Brush

Jeste li naučili išta novog?
U komentarima mi recite koje pudere (vrste, brandove) vi koristite, zanima me!

Sljedeći članak biti će posvećen korektorima! Jedva čekam!

Related Posts

14 Comments

 • Reply
  Make-up osnove: Uvod | Lux Lucis
  5. Rujan 2013. at 18:57

  […] 2. Puderi […]

 • Reply
  AnyaStarsailor
  5. Rujan 2013. at 19:17

  Ja sam jedna od rijetkih osoba koje i ljeti i zimi koriste istu nijansu pudera :D
  Koristim Revlon CS kad trebam jače prekrivanje (recimo za izlaske i sl.), Max Factor CC kremu za obične situacije i Manhattan clearface kompaktni kad ne trebam nikakvo veliko prekrivanje ili je vani vruće i ne želim ništa kremasto na licu.

  • Reply
   stela
   6. Rujan 2013. at 15:17

   Tako i ja, jedine nijanse koje mi pašu uvijek :D Revlon CS ivory i MF CC fair :D

 • Reply
  jellenah
  6. Rujan 2013. at 13:03

  Trenutno koristim Rimmela 25 hr i jako sam zadovoljna, te Avonov u kamenu…
  Baš takvu četku sam naručila s ebaya ali sam odustala od njezinog korištenja, puno bolje mi prostima ispadne – ili ovaj puder ne voli ovu četku ili sam ja stvarno smotana :)

  • Reply
   MARINA
   6. Rujan 2013. at 14:58

   I ja koristim Rimmel 25h,i složila bih se da nije za kist,puno se bolje razmazuje i prekriva kad se prstima nanosi.Koristim ga zadnjh godinu dana,i čak mi je u rangu sa skupljim Revlonom.U prahu koristim essence stay matt

 • Reply
  tyra
  6. Rujan 2013. at 16:08

  Pratim tvoj blog neko vrijeme, svratim usput. Primjetila sam da koristiš samo drogerijsku dekorativu, a i preparativu. Ne koristiš brandove na kojim se baziraju ostali beauty blogovi. Mac, Nars, Urban Decay, Illamasqua…..Zanima me kako da to da ne koristiš te brendove?

  • Reply
   Lux Lucis
   6. Rujan 2013. at 17:00

   Zato sto sam studentica i nemam novaca za te brendove :) Jednog dana budem. ;)

 • Reply
  tyra
  6. Rujan 2013. at 19:22

  Znam kako je to kad si ne možeš priuštiti neke stvari, nažalost neke stvari su i precijenjene! Želim ti puno uspjeha na faksu i da isprobaš još puno stvarčica o kojima nam pišeš!

 • Reply
  tyra
  7. Rujan 2013. at 15:11

  Inglot i Sleek palete recimo nisu skupe a pošto voliš pigmentirala sjenila Inglot bi ti se svidio sigurno.

 • Reply
  lucha0804
  8. Rujan 2013. at 19:22

  Požuri do očiju :-D

 • Reply
  Make-up osnove – 3. Korektori | Lux Lucis
  13. Rujan 2013. at 16:46

  […] još niste, pročitajte 1. i 2. dio Make-up […]

 • Leave a Reply