Maribor, Slovenija

Ljudi uvijek imaju običaj putovati negdje daleko. Često mislimo da što dalje od kuće odemo to više imamo za vidjeti. U neku ruku mogu se složiti s time, ali od tolikog putovanja čim dalje, ono što nam je blizu ostane zapostavljeno. Evo uzmite moj primjer. Bila sam u Pragu, Bavarskoj, Beču, Dubrovniku… ali u Sloveniji nikad. Konkretnije, Maribor je od moje kuće udaljen sat i pol vožnje autom, gotovo kao da putujem u Zagreb – a prvi puta sam se tamo uputila s gotovo 24 godine!

Maribor, Slovenia (11)

J. i ja smo odlučili pobjeći u Maribor povodom njegovog rođendana. Za ovaj posjet nismo imali posebne turističke planove, ustvari smo odlučili “ići na kavu”. Evo kakav je točno bio plan. S obzirom na to da smo ljubitelji krilaca u KFC-u, a otkrili smo da slovenski McDonald’s ima odlične menije koji uključuju različite vrste piletine, znali smo da obavezno trebamo posjetiti McDonald’s. Također smo pronašli lijepi bar na obali rijeke koji smo planirali posjetiti, imena Piranha. I, naravno, bez shoppinga ništa – odlučili smo svratiti i u Europark Maribor.

Ono što je bila još jedna od odluka je da putujemo “starom” cestom, odnosno, da izbjegavamo Autoceste radi vinjeta. Nije moguće kupiti vinjetu za manje od tjedan dana (10 eura) pa na to svakako nismo željeli trošiti novac. Ispalo je da je to bila odlična ideja – vidjeli smo predivne slovenske krajolike, sela i zaseoke, a putovali smo niti 20 minuta duže. Ono što nam se posebno svidjelo tijekom putovanja je ljubav Slovenaca prema prirodi – ni centimetar neobrađenih njiva, velika polja, ogromni traktori… Mi živimo u Zagorju koje bi trebalo biti jedno od najrazvijenijih poljoprivrednih područja u Hrvatskoj, a njive su potpuno zarasle. Take notes Croatia. Osim ljubavi prema prirodi čestitamo susjedima i na civiliziranoj vožnji i poštivanju prometnih pravila!

Maribor nas je oduševio – ja sam se zaljubila u gradove na rijeci još od kad sam posjetila Ljubljanu. Ovo je vrlo slična koncepcija, ali s manje gužve i restorana. Rekla bih da je Ljubljana pogodnija za turiste dok je Maribor baš jedan mirni gradić. Vidite i na fotografijama – najveće blago im je (uz Dravu) stara arhitektura.

Meni se tol’ko Slovenija svidjela da mi ideja o preseljenju uopće nije loša. Vidi se da u državi vlada drugačija klima nego kod nas, da više streme prema Europi i jednostavno sam oduševljena! Slijedeći izlet u Sloveniju bit će Ptuj ili terme Čatež!

Moj outfit:

  • Jakna: Zaful, 34,65$ – LINK
  • Majica: Romwe, 8,89$ – LINK
  • Hlače: Romwe, 15,99$ – LINK
  • Tenisice: Roberto, 149 kn
  • Ruksak: Zaful (više nije dostupan pa sam pronašla sličan – LINK)
  • Naočale: Polaroid, 400 kn

Maribor, Slovenia (1)

Maribor, Slovenia (2)

Maribor, Slovenia (3)

Maribor, Slovenia (4)

Maribor, Slovenia (5)

Maribor, Slovenia (6)

Maribor, Slovenia (7)

Maribor, Slovenia (8)

Maribor, Slovenia (9)

Maribor, Slovenia (10)

 

Maribor, Slovenia (12)

Slični postovi:Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *