New family member.

Prije točno tjedan dana u naš dom stigao je novi stanar. Točnije, stanarka. Novi član obitelji. Radi se o mačkici, koja je član moje obitelji jednako kao što je i Jurica član moje obitelji. #ifyouknowwhatImean #obiteljjeobitelj

Lumi The White Cat (1)

Lumi The White Cat (2)

Ovo je ona, naša mala bubica. Željela sam vam danas ispričati priču o njoj. Prvotno sam je planirala ukratko ispričati u postu na Facebooku, ali sam ipak željela da se mogu malo više raspričati i mislim da ovako posebna priča zaslužuje svoje mjesto na blogu. Njeno ime je Lumi. Lumi je finska/estonska riječ za snijeg, a s obzirom na to da je mačkica bijela kao snijeg provjerila sam kako se na različitim jezicima svijeta kaže snijeg i “lumi” mi se najviše svidjelo!

Onda, kako kreće priča o Lumi. Još početkom godine u centru sela u kojem živim, ispred dućana i kafića, pojavila se bijela mačka sa sivim repom. Odrasla, divna mačka. Tijekom ljeta na istom mjestu imala je svoje prve mačiće koje su dobri ljudi uzeli kad su bili dovoljno veliki da se odvoje od mame. Krajem ljeta mačka je imala još jedno leglo, u kutiji, ispred dućana. Ovo leglo imalo je tri mačića. Često sam u kafiću na terasi i pijem svoj omiljeni Irish i kako su mačke rasle tako su sve više počele hodati okolo. Gledala sam ih kako skakuću i igraju se sa mojim tenisicama, ali me jako zabrinjavala činjenica da žive gotovo na cesti i bilo je samo pitanje vremena kad će podletjeti nekome pod auto. Danima sam ih tako gledala i tjedan dana sam se predomišljala da li bi uzela jednu, dvije, tri ili nijednu mačkicu.

I tu u priču dolazi moja mačka Kili. Kili ima već oko 5 godina, živi u dvorištu i slobodna je mačka od prvog dana. Njena mama, Gonza, bila je mačka koja me dopratila iz centra mog sela prije mnogo godina i bila je jedna od najprivrženijih mački ikada – znala je da smo ju spasili. Gonzu je nakon njenog prvog legla užasno ozlijedio susjedov pas (ono kad čistokrvne pse držiš u boksu po cijele dane pa nisu odgojeni). Dovukla se pred našu kuću i tamo si dopustila da ugine, a za sobom je ostavila Kili. Kili je također živjela ugodnim životom dok joj se nije desila ista stvar koja i Gonzi. Susjedov pas. Kili je preživjela, uspjela se izliječiti, ali je od tada bila neplodna i nikada nije imala svoje potomke. Osim toga živjela je s određenom vrstom PTSP-a (ne znam kako bi drugačije to nazvala) jer je u jednom trenutku bila mazna i onda se odjednom uplašila i odjurila na drugu stranu dvorišta. Sigurna sam da je proživljavala određene traume zbog toga i to je bilo očito u normalnim, svakodnevnim situacijama. I svi smo je voljeli baš zato jer je bila još jedna posebna mačka kojoj smo imali priliku dati dom.

Primjećujete da sam počela pisati kao da Kili više nema? E pa, nema je. U tom tjednu kad sam intenzivno razmišljala o tome trebam li uzeti Lumi ili ne, a jedina “prepreka” mi je bila Kili jer nisam željela da se osjeća kao da smo ju zamijenili, Kili je pregazio auto. Točno ispred kuće, ispred vrata za ulaz u dvorište, Kili je bila tamo u vječnom snu. Neobjašnjivo mi je na koji način je Kili nakon svih ovih godina udario auto jer je više puta dnevno prelazila preko ceste već godinama i bila je toliko pametna da je praktički gledala lijevo desno prije nego je prelazila preko ceste.

I onda mi je pala neka luda ideja na pamet da je Kili predosjetila da obitelj razmišlja o novom članu, iako je to nemoguće ali jednostavno tako zvuči! I da je nakon toliko godina života u toj traumi koju ima osjetila da je vrijeme da odmori. Može vam se činiti glupo, ali meni itekako ima smisla. Jer, da se to nije dogodilo Lumi možda uopće ne bi imala sretan dom u kojem je danas. Znam da je Kili imala divan život, a takvog ćemo pružiti i maloj Lumi!

Slični postovi:2 thoughts on “New family member.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *