Pranje makeup kistova|Lux Lucis

U dvije i pol godine bloganja ni jednom vam nisam pokazala na koji način perem svoje kistove za makeup, a kako ih se dosta nakupilo za pranje ovaj puta, odlučila sam vam reći kako ja obavljam taj dosadan posao. Najradije bih si angažirala nekog da mi pere kistove, jer mi je to jednako zamoran posao kao i pranje suđa. :) Ima netko uopće tko voli prati kistove? Posebno one kojima nanosimo tekuću podlogu.

Dakle, ovo su kistovi koji su bili spremni za pranje na hrpici:

DSCN1038

Ono što ja koristim za pranje kistova je deterdžent za pranje suđa. Masnoća koja se nakupi na kistovima vrlo je slična onoj na prljavom posuđu, pa je jedino logično da je se rješavamo na sličan način. Meni najdraži jest ovaj iz Dm-a, od kamilice. Ima jako nježan miris i predivno pere kistove.

Na kistove koji imaju dlačice stavljam i regenerator, a koristim bilo koji koji mi je pri ruci. U ovom slučaju to je jeftini regenerator iz Lidla. Također odličan u svom poslu.

DSCN1041

Na početku obavezno odvojim kistove koje koristim za nanošenje masnijih proizvoda (korektor, tekući puder) i uronim ih u čašu ili posudicu punu tople vode i malo deterdženta za suđe kako bi se odmočili. Moram napomenuti da ih obavezno postavljate tako da je drška izvan vode (inače ih uranjam u plitku čašu u kojoj u vodi stoje samo dlačice, jer se namakanjem drške može opustiti ljepilo. Na ovim fotografijama su u dubokoj teglici zato da ih mogu ljepše slikati.)

DSCN1043

Dok se oni odmaču, primim se pranja ostalih kistova (onih za sjenilo, rumenilo…). Perem ih jednog po jednog, prvo u deterdžentu, dobro isperem i potom uvaljam u regenerator i stavljam na stranu da odstoje. Kad sam završila sa svime, primim se onih kistova koje sam na početku ostavila na odmakanju, a sada izgledaju ovako:

DSCN1046

Možete primijetiti koliko proizvoda je već otišlo s kistova u usporedbi s onime što ste vidjeli na prvoj fotografiji. Pranje ovih kistova malo je teže i zamornije, no najlakše će vam biti ako raširite dlačice pri sredini i što dublje pri korjenu istisnete deterdžent. Tada jednostavno utrljavajte kist u dlan i ispirite. Ponovite postupak koliko puta mislite da treba. Ponavljam – provjerite da li ste dobro isprali svu sapunicu. 

Kada operem te problematične kistove (:D) uzmem one sa strane koji stoje u regeneratoru i njih također dobro isperem.

DSCN1049

Sve kistove postavim na ručnik i ostavim da se suše, a ove gušće kistove postavim okomito jer ih je teško dobro ocijediti, pa se na taj način brže i efikasnije suše.

DSCN1055

Na koji način vi perete svoje kistove? Koji sapuni su vam se pokazali najboljima?

Related Posts

8 Comments

 • Reply
  Beautylicious
  2. Travanj 2015. at 13:33

  Probat ću ovo s namakanjem masnijih kistova, dobra ideja! Ja za pranje obično koristim Afroditin (bistri) sapun od koprive kojim inače i kosu perem. Odličan je! Doslovno izvuče nečistoće iz kistova.

  • Reply
   Lux Lucis
   8. Travanj 2015. at 17:40

   Vjerujem da je dobar i ja sam prije prala kistove šamponom za kosu! :)

 • Reply
  BeautyDoctor
  2. Travanj 2015. at 15:16

  Super,imala sam ovaj detergent za sude,najnježniji i najmirisniji ikad :D
  Hvala što si me podsjetila,kupujem ga čim odem u DM:
  Ja koristim Balea antibakterijski sapun,odlično pere i ujedno je kao antibakterijski,baš super opere naslage pudera :D
  A kao “regenerator” par kapi kokosovog ulja :)

  • Reply
   Lux Lucis
   8. Travanj 2015. at 17:41

   Mislim da ću i ja isprobati ovaj antibakterijski, pogotovo prije nego šminkam druge. :)

 • Reply
  Lil'Mee
  2. Travanj 2015. at 19:48

  Ja bih asistenta za pranje kistova, MRZIM to raditi! :D Ja ih perem pomoću običnog sapuna, i pokušavam svakih par dana oprati nekoliko njih da mi se ne skupi previše, onda pošizim dok ih sve sredim!

  • Reply
   Lux Lucis
   8. Travanj 2015. at 17:41

   Ja se ne mogu prisiliti da to radim svakih par dana, pa eto kak mi ispadne :D

 • Reply
  Katarina
  2. Travanj 2015. at 20:52

  Perem sa šamponom za masnu kosu, a sušim ih u niskoj čaši tako da su dlake prema gore.

  • Reply
   Lux Lucis
   8. Travanj 2015. at 17:42

   Nisam baš sigurna da je najpametnije sušiti ih s dlakama prema gore jer se tada voda slijeva u korijen dlačica i može otopiti ljepilo i prouzročiti ispadanje dlačica. Radije ih suši poležečki. :)

  Leave a Reply