Vrijeme je za izlet!

Postojnska jama najveća je znamenitost Slovenije koju godišnje posjeti pola milijuna ljudi. Možete vidjeti čak 21 kilometar rovova, galerija, veličanstvenih dvorana i kamenitih skulptura. Velika koncertna dvorana visoka je 40 metara!

Ja sam imala priliku doživjeti to nevjerojatno iskustvo. Kao buduća prosvjetna radnica (:D) posjetila sam dan otvorenih vrata za Hrvatske škole i tako iskusila sve što se tamo nudi u jednom danu. (Na fotografijama možete vidjeti i moju sestricu. <3)

Što se samog razgleda te divne špilje tiče, nama su uz Postojnsku jamu (koja je stalno otvorena za razgled turista) predstavili i dvije dodatne, Pivku jamu i Črnu jamu (koje su dostupne samo unaprijed najavljenim grupama), te Proteusovu jamu – Vivarij u kojoj je mali podzemni zoološki vrt (sa primjercima „Človeških“ ribica i ostalih podzemnih životinjica).

Podzemni razgled trajao je gotovo četiri i pol sata (nikako ne preporučam klaustrofobičnim i paničnim ljudima, iako tijesnih prolaza nema) i prošli smo 8-10 kilometara, od čega smo se 2 km vozili vlakićem i vjerujte da je to uistinu doživljaj koji nikada neću zaboraviti. Mnoštvo ukrasa koje Postojnsku jamu čini „kraljicom svih jama“ oduzimaju dah, kapljice vode koje tu i tamo završe na vašem čelu doprinose ugođaju i čak niti temperatura od 6-10 stupnjeva ne predstavlja nikakav problem. Špilja, i priče koje ona nosi fasciniraju i žive milijunima godina.

„Ovdje je novi svijet, ovdje je raj.“,  Luka Čeč

Što se hrane tiče, moram reći da sam zaista ugodno iznenađena. Kao doručak u self-service restoranu možete pojesti kroasane i lisnata tijesta, popiti sok od naranče, slovensku vodu ili kavu, a za ručak koji smo imali u otmjenom restoranu pokraj samog ulaza u jamu, biti ćete posluženi kao prava gospoda; juhom, glavnim jelom i desertom, vinima i sokovima; minimalističkim ali ukusnim. (Što vas uistinu neće učiniti sitim nakon 5 sati hoda, ali uvijek postoji McDonalds. :D)

A šminka?
Pa, da vam istinu kažem, šminka mi je sve ovo izdržala, jedino što sam učinila je da sam po dolasku upila višak masnoće sa lica maramicom.
A što obući?

Kapa, šal, rukavice – obavezno. Kapa me štititila od kapljica, a šal od hladnog zraka. Također sam obula udobne i tople cipele (iz Deichmanna).

I za kraj, samo želim reći da sam ovo napisala bez ičijeg utjecaja. Uistinu sam se dobro provela i preporučam svakome tko dođe u priliku da posjeti špilju to i učini.

Kako ste vi provele produženi vikend? Jeste li ikada bile u Postojnskoj jami?

Slični postovi:Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *