Sve će biti dobro na kraju. Jer, ako nije dobro, onda nije kraj.

Vrijeme je za izlet!

Postojnska jama najveća je znamenitost Slovenije koju godišnje posjeti pola milijuna ljudi. Možete vidjeti čak 21 kilometar rovova, galerija, veličanstvenih dvorana i kamenitih skulptura. Velika koncertna dvorana visoka je 40 metara!

Ja sam imala priliku doživjeti to nevjerojatno iskustvo. Kao buduća prosvjetna radnica (:D) posjetila sam dan otvorenih vrata za Hrvatske škole i tako iskusila sve što se tamo nudi u jednom danu. (Na fotografijama možete vidjeti i moju sestricu. <3)

Što se samog razgleda te divne špilje tiče, nama su uz Postojnsku jamu (koja je stalno otvorena za razgled turista) predstavili i dvije dodatne, Pivku jamu i Črnu jamu (koje su dostupne samo unaprijed najavljenim grupama), te Proteusovu jamu – Vivarij u kojoj je mali podzemni zoološki vrt (sa primjercima „Človeških“ ribica i ostalih podzemnih životinjica).

Podzemni razgled trajao je gotovo četiri i pol sata (nikako ne preporučam klaustrofobičnim i paničnim ljudima, iako tijesnih prolaza nema) i prošli smo 8-10 kilometara, od čega smo se 2 km vozili vlakićem i vjerujte da je to uistinu doživljaj koji nikada neću zaboraviti. Mnoštvo ukrasa koje Postojnsku jamu čini „kraljicom svih jama“ oduzimaju dah, kapljice vode koje tu i tamo završe na vašem čelu doprinose ugođaju i čak niti temperatura od 6-10 stupnjeva ne predstavlja nikakav problem. Špilja, i priče koje ona nosi fasciniraju i žive milijunima godina.

„Ovdje je novi svijet, ovdje je raj.“,  Luka Čeč

Što se hrane tiče, moram reći da sam zaista ugodno iznenađena. Kao doručak u self-service restoranu možete pojesti kroasane i lisnata tijesta, popiti sok od naranče, slovensku vodu ili kavu, a za ručak koji smo imali u otmjenom restoranu pokraj samog ulaza u jamu, biti ćete posluženi kao prava gospoda; juhom, glavnim jelom i desertom, vinima i sokovima; minimalističkim ali ukusnim. (Što vas uistinu neće učiniti sitim nakon 5 sati hoda, ali uvijek postoji McDonalds. :D)

A šminka?
Pa, da vam istinu kažem, šminka mi je sve ovo izdržala, jedino što sam učinila je da sam po dolasku upila višak masnoće sa lica maramicom.
A što obući?

Kapa, šal, rukavice – obavezno. Kapa me štititila od kapljica, a šal od hladnog zraka. Također sam obula udobne i tople cipele (iz Deichmanna).

I za kraj, samo želim reći da sam ovo napisala bez ičijeg utjecaja. Uistinu sam se dobro provela i preporučam svakome tko dođe u priliku da posjeti špilju to i učini.

Kako ste vi provele produženi vikend? Jeste li ikada bile u Postojnskoj jami?

Slični postovi:Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *